Welke soorten dakkapellen zijn er?
Wanneer u een dakkapel wilt plaatsen zijn er verschillende soorten waar u uit kunt kiezen. U baseert uw keuze op uw eigen wensen en op wat voor woning u heeft. Welke soorten dakkapellen zijn er?
Er zijn vier soorten dakkapellen die vaak voorkomen:
Plat dak
Hellend dak
Puntdak
Rieten dak
Daarnaast is er ook volop keuze uit verschillende materialen. Zo kiest u gemakkelijk een materiaal dat goed bij uw huis past qua uitstraling én voldoet aan uw persoonlijke voorkeuren. De verschillende dakkapel soorten zijn onder meer kunststof, hout, polyester en zink.
Onderstaand meer informatie over de bovengenoemde soorten dakkapellen.
Dakkapel met plat dak
Dit is het meest voorkomende type dat gebruikt wordt, omdat deze vaak vergunningsvrij geplaatst wordt. Hierdoor bespaart u tijd en geld. Dakkapellen met een plat dak beschikken over een voordelige constructie die binnen een dag geplaatst kan worden en zijn relatief gezien goedkoop. Dit type geeft ook nog eens een optimale ruimtewinst in verhouding tot de investering en is op bijna alle daken te plaatsen. Het nadeel is wel dat dit model regelmatig onderhoud nodig heeft. Wanneer u een dakkapel eenvoudig én zonder vergunning wilt plaatsen is deze variant de juiste keuze.
soorten dakkapellen
Dakkapel met schuin dak
Bij een dakkapel met een schuin dak ligt de bovenrand vrij hoog op uw dak. Omdat het dakvlak schuin afloopt naar beneden, loopt het vloeiend over in de rest van het dak. Het plaatsen van een dakkapel met een hellend dak is meer werk, omdat het gat in het dak groter is dan normaal. De afvoer van regenwater is daarbij wel beter dan bij een plat dak. Ook heeft een hellend dak een langere levensduur en is het goed te onderhouden. Helaas heeft u wel een vergunning nodig en is het plaatsen van dit type alleen mogelijk bij de juiste hellingshoek. Dit is de juiste keuze voor u als u een dakkapel wilt die weinig onderhoud heeft en vloeiend doorloopt op uw dak.
Dakkapel met puntdak
Dit model wordt ook wel zadeldak genoemd en geeft uw huis een karakteristieke uitstraling. Een puntdakkapel wordt vaak op oudere woningen geplaatst, maar kan uiteraard ook op een nieuwbouw huis geplaatst worden. Het is bij dit type mogelijk om de dakpannen van uw dak opnieuw te gebruiken, zodat het dak vloeiend overloopt in de kapel. U creëert daarbij meer licht en ruimte, waardoor de waarde van uw woning stijgt. Om een puntdakkapel te plaatsen, heeft u echter wel een vergunning nodig, wat ervoor kan zorgen dat u vertraging oploopt bij het plaatsen. Als u op zoek bent naar een dakkapel met karakter en u geen problemen heeft met een aanvragen van een vergunning is deze variant de juiste keuze.
Dakkapel met rieten dak
Om uw dakkapel een landelijk uiterlijk te geven, kiest u voor een variant met een rieten dak. Riet is een volledig natuurlijk materiaal en geeft uw dakkapel een uniek uiterlijk. Een rieten dakkapel zorgt voor meer ruimte, licht, en past bij de rest van uw woning. Er is wel een bepaalde hellingshoek nodig om dit type te kunnen plaatsen. Daarnaast heeft u vaak een vergunning nodig en liggen de kosten hoger dan bij de andere modellen. U kiest dit type wanneer u uw huis graag een landelijke uitstraling wilt geven en u het geen probleem vindt om een vergunning aan te vragen.
Dakkapel met balkon
Wist u dat het ook mogelijk is een dakkapel met plafond te plaatsen? Eén van de mogelijkheden is een dakkapel met een frans balkon. Hierbij opent u de deuren en geniet u volop van frisse lucht en het warme zonnetje.
Het is ook mogelijk om een dakkapel met een regulier balkon te plaatsen. Hierop is voldoende ruimte om te kunnen zitten. Dakkapellen met een balkon zijn alleen mogelijk bij maatwerk dakkapellen.
Nokverhogende dakkapel
Een nokverhogende dakkapel wordt op de nok van het dak geplaatst.
Er zijn twee mogelijkheden:
Eenzijdige nokverhoging. In dit geval is er sprake van een verlegde nok. Hierbij verhogen vakmannen de nok en één zijde van het dak.
Dubbele nokverhoging. Bij een dubbele nokverhoging verhogen de vakmannen beide zijden van het dak voor nog meer licht en ruimte op zolder.